Apotheek Hendrickx

Elke dag een bad, is dat nodig?


Elke dag in bad gaan, is dat nodig? Vanuit een puur hygiënisch en dermatologisch perspectief kunnen we hier waarschijnlijk "neen" op antwoorden. Er zijn thans ook andere factoren die aandacht verdienen. Baden is vaak een erg ontspannende activiteit voor veel mensen. Het is een warm en verkwikkend moment, waarin je tot jezelf kan komen. Warm baden heeft ook werkelijk veel gezondheidsvoordelen voor je fysiek en mentaal welbevinden. Hoe zit het dus: elke dag baden, of niet elke dag baden? We gidsen je doorheen de soms woelige waters van baden, douchen en wassen. 

Hygiëne en je huid 

Velen onder ons hebben schrik voor een onaangename lichaamsgeur. TV- en magazinereclames puilen over van de doucheproducten, antitranspiranten en deo's. Het is een frisse bloemengeur of het is slecht, zeg maar. Als je je niet elke dag wast, ruik je toch slecht en ben je niet hygiënisch? Zo zwart-wit is het (gelukkig) niet. 

Misschien ben je iemand die steigert bij het idee van je niet dagelijks te wassen, omdat je je dan vies zou voelen. Dit is voor iedere persoon anders. Als je een fysiek intense job hebt, waarbij je veel zweet en bijvoorbeeld met vuil, grond en stof in aanraking komt, is je dagelijks willen wassen een begrijpelijk gevoel. Het is echter zo dat de meesten onder ons echt niet "vuil" zijn na één dag niet douchen of baden.  

Dermatologen zijn het er namelijk over eens: velen onder ons wassen zich te vaak, te heet en met te agressieve producten. Heet water droogt de huid uit. De huid bevat een natuurlijke beschermingsmantel, een olieachtig laagje dat je huid soepel en beschermd houdt. Die wordt beschadigd of afgebroken door te heet water en uitdrogende doucheproducten.  

Je hebt vast al wel eens last gehad van droge handen wanneer je ze vaak met zeep wast. Zo werkt het ook voor de huid op je lichaam: uitdrogende en geparfumeerde zepen doen meer kwaad dan goed. PH-neutrale zeep of zeepvrije douche- of badolie zijn veel geschikter om je huid mee te wassen, gewoon wrijvend met je handen. Fluffsponsjes of washandjes zijn, qua ervaring, misschien leuk om te gebruiken, maar deze zijn een gruwel voor de beschermende laag van je huid.  

Het zit zo dat, wanneer je geen fysiek intense job hebt, het merendeel van je huid gewoonweg niet vuil is na één dag. De grote vlakken huid van je benen, armen en torso hoeven echt niet dagelijks gereinigd te worden met zeep. Huidgebieden die wél dagelijks een zacht wasje mogen verdragen, zijn je huidplooien. 

Wat gedaan dan, met die dagelijkse douche of dat dagelijks bad? Huidvriendelijkheidsgewijs, kan je het al volgt aanpakken:  

  • Wanneer je doucht of baadt, ga dan niet voor heet water.  
  • Naargelang je noden, kan je ervoor kiezen alleen de volgende "huidplooigebieden" met een gepast en zacht product te wassen: je oksels, liezen, knieholtes, onder de borsten, onder je billen, bilnaad en gebied bij de anus. 
  • Als andere huidgebieden echt zichtbaar vuil zijn, kunnen deze ook gewassen worden met het product. 
  • Onthoud dat de geslachtszones extra gevoelig zijn en best niet gewassen worden met zeep, ook niet "intieme zeep" of pH neutrale. Overvloedig spoelen met water en wassen met de handen is voldoende. 
  • Deze "kleine was" kan je ook perfect staand aan een wastafel doen, als verkwikkende opfrissing. Dan heeft de rest van je huid geen last van het uitdrogingseffect van een warme douche. 

Het is perfect oké en zelfs aan te raden om je maar om de andere dag of om de 2 dagen te douchen of te wassen. Voor sommige mensen, die weinig zweten, voelt nog minder ook helemaal oké. Het is hygiënisch gezien vaak gewoon niet nodig om je elke dag te douchen of te baden. Bovenstaande "kleine was" is vaak voldoende. Waar je ook voor kiest, is het sowieso aan te raden om je na het wassen, douchen en baden in te smeren met een hydraterende of voedende crème. Dit geldt zeker voor mensen met een droge huid of eczema. Dit niet doen, kan ervoor zorgen dat je een jeukende, geïrriteerde huid krijgt.Warme baden: toch echt wel een weldaad voor je welzijn 

Het vorige stuk illustreert duidelijk dat warm water, warme baden en warme douches niet al te best zijn voor je huid en best gecompenseerd worden door hydraterende, invettende huidverzorging achteraf. In de inleiding schreven we dat we óók de positieve effecten van warme baden en douches zouden belichten. 

Warme wasmomenten kunnen je werkelijk diep ontspannen. Dit is geen te verwaarlozen voordeel. Ontspanning, waarbij stress uit je lichaam wegvloeit en je even kan genieten van fysiek welbehagen, is van levensbelang. Zowel warme douches als warme baden kunnen je ontspannen, maar naar de weldaad van warme baden in het bijzonder is er al veel wetenschappelijk onderzoek gebeurd. 

De warmte die een bad geeft en de onderdompeling in het water blijken samen een magische combinatie. Onderzoekt toont aan dat warme baden nemen allerlei gezondheidsvoordelen kan hebben:  

  • Baden kan pijnklachten verminderen, heeft een ontstekingsremmende werking en is verlaagt lichamelijke stressniveaus.  
  • Regelmatig een warm bad nemen werkt bloeddrukverlagend en heeft volgens een Japans onderzoek (dat alleen mannelijke onderzoeksubjecten had) een positief effect op de hart- en vaatgezondheid
  • Mensen met slaapproblemen vielen systematisch sneller én dieper in slaap, 1 à 2 uur na een warm bad. Een warm bad doet je lichaamstemperatuur (paradoxaal genoeg) feitelijk dalen, omdat je bloedvaten verwijden. Een lichaam dat zichzelf goed kan afkoelen slaapt beter dan een lichaam dat 's nachts een warmere, "actieve" temperatuur behoudt. Baden kan je slaapkwaliteit dus serieus verbeteren.  
  • Ook mensen die worstelen met een depressie kunnen deels geholpen worden door warme baden. Opnieuw speelt het effect op de lichaamstemperatuur een cruciale rol. Een warm bad bevordert de natuurlijke temperatuurschommelingen die mensen doorheen de dag meemaken. Die schommeling gebeurt minder of amper wanneer men in een depressie zit. Een warm bad kan dit proces stimuleren en op termijn depressieve klachten verminderen. Waarschijnlijk is dit heilzame effect ook gekoppeld aan een verbeterde slaapkwaliteit. 

Zoals je kan lezen, is dit een imposante lijst van gezondheidsvoordelen. Elke dag in bad is dus niet nodig, maar kan de kwaliteit van je fysiek en psychisch welzijn wel indrukwekkend gunstig beïnvloeden. Een belangrijke toevoeging voor mensen die geen ligbad hebben: warme douches kunnen uiteraard ook enorm deugd doen, maar voetbaden ook. Voetbaden zetten even goed de bloedvaten open en doen je ontspannen. Zo kunnen voetbaden ook erg goed helpen om je lichaamstemperatuur te reguleren, om zo je slaapkwaliteit en mentaal welbehagen een boost te geven. Laat de behaaglijke sensaties van de warmte en de ontspanning toe.  

Hoe ga je verder? 

In deze blog kon je lezen dat warme baden verschillende voor- en nadelen hebben, die het rustig afwegen met elkaar waard zijn. Beschouw de voor- en nadelen vanuit jouw specifieke situatie. Zijn er bepaalde aspecten van je dagdagelijks leven die verbetering verdienen en waarbij de weldaad van warme baden je kunnen helpen? Misschien ervaar je regelmatig stress, of slaap je niet al te bijster. Een paar keer per week tijd nemen voor een weldoend, behaaglijk warm bad kan je werkelijk helpen. 

Wanneer je baadt voor de fysieke en psychische weldaad, houd dan ook rekening met de noden van je huid. Als je last hebt van extreem droge huid of eczema, is het belangrijk dat je het advies van je arts of dermatoloog opvolgt. Was de grote oppervlakten van je huid niet met zeep. Ga met simpelweg je handen over je huid en gebruik geen schurende sponsattributen. Voeg badolie toe het water, vermijd badschuim. Dep achteraf je huid droog met de handdoek, in plaats van te wrijven of schuren. Smeer je in met voedende, kalmerende en hydraterende zalf.  

Wat je ook kiest om te doen, we hopen dat deze blog je waardevolle hulp heeft kunnen bieden! Besef dat je je absoluut niet vies of onhygiënisch moet voelen wanneer je je een paar dagen niet doucht of baadt, maar weet dat je het wel als welzijnsactiviteit kan inplannen, mits de nodige zorgen voor je huid.  

Meest Recente Posts

In de kijker