Apotheek Hendrickx

Water ... Op je gezondheid!


Onze moderne levensstijl zorgt er voor dat we eerder grijpen naar een glas frisdrank dan naar een glas fris water. Nochtans… Water is levensnoodzakelijk: dit zal voor niemand een verrassing zijn. We weten het allemaal: we kunnen tot 3 weken zonder eten, zonder water maar 3 tot 4 dagen. Maar kennen we ook de gezondheidsvoordelen waar water verantwoordelijk voor is? We zetten ze voor u op een rijtje. 

Water, een gezonde keuze: 

 1. Wat wellicht de meeste mensen wel weten is dat vocht als het ware voeding is voor onze temperatuurregulator. Als we voldoende gehydrateerd zijn, kunnen we transpireren – beter gekend als zweten – wat nodig is om ons lichaam zonder risico bloot te stellen aan temperatuurwisselingen en inspanningen. 
 2. Een ander voordeel van water waar de meeste mensen zich wel bewust van zijn, is dat water een grote rol speelt in onze spijsvertering. Voldoende waterinname voorkomt constipatie. Je kan misschien denken, "goed, maar als ik ander vocht inneem, zoals koffie of frisdrank, heeft dit toch hetzelfde effect?". Dit klopt niet, want andere dranken kunnen je spijsvertering in de war sturen. 
 3. Misschien wel het belangrijkste, maar voor velen onbekende, voordeel van water is de impact op onze hersenen. Omdat onze hersenen voor het merendeel uit water bestaan, moeten ze goed gehydrateerd blijven. Bij slechts al een beperkte uitdroging merken we dat we minder geconcentreerd zijn, sneller onderhevig zijn aan gemoedswisselingen, minder energie hebben en dat er geheugenproblemen optreden.

  Het is dan ook belangrijk om vooral bij 65-plussers bij geheugenproblemen na te gaan of er sprake kan zijn van dehydratatie.  Men schat dat 40% van de senioren chronisch gedehydrateerd is. Dit heeft te maken met het feit dat het dorstgevoel afneemt met de leeftijd. Het is dan ook belangrijk ervoor te zorgen dat senioren voldoende water drinken. Een tip kan zijn om een fles per dag klaar te zetten, deze dient dan tegen de avond leeg te zijn.

 4. Water zorgt ervoor dat je er jong blijft uitzien. Water is misschien wel de ultieme schoonheidstip. Water is het meest doeltreffend voor een jongere en stralende huid. Als je huid gedehydrateerd is, zijn rimpels en fijne lijntjes immers veel zichtbaarder. Hydrateren is dan ook de boodschap. 
 5. Water speelt een belangrijke rol in je immuunsysteem. Niet alleen zorgt water ervoor dat zuurstof naar alle cellen in je lichaam worden vervoerd, ook spoelt het bacteriën weg uit je blaas. 
 6. Ook het hart en de bloedvaten zijn gebaat bij voldoende vocht. Voldoende water drinken normaliseert niet alleen de bloeddruk (bij dehydratatie stijgt die), het stabiliseert ook de hartslag. 
 7. Ook blessures aan je spieren en gewrichten kunnen gerelateerd zijn aan onvoldoende vochtinname. Water werkt immers als een soort natuurlijk glijmiddel voor je spieren en gewrichten. Het zorgt ervoor dat je spieren goed kunnen bewegen en snel herstellen na een workout. Daarnaast houdt het je kraakbeen gezond en voorkomt het gewrichtspijn. Ook de tussenwervelschijven in je rug zijn gebaat bij voldoende vochtinname. Uitdroging kan zelfs een onderliggende oorzaak zijn van rugpijn. Voldoende water drinken is dan ook de boodschap. 
 8. Wat weinig mensen echt weten is dat bepaalde hoofdpijnen rechtstreeks gelinkt kunnen worden aan vochttekort. Zorg je voor voldoende waterinname, dan zullen je hersenen niet het risico lopen om door vochtverlies te krimpen, want net dit fenomeen veroorzaakt soms hoofdpijn. 
 9. Water spoelt voedselresten en bacteriën weg uit je mond. Op deze manier voorkomt voldoende water drinken in bepaalde gevallen ook halitose (slecht ruikende adem). Vooraleer je dus sprays en andere hulpmiddelen in huis haalt tegen slechte adem, test misschien eerst eens uit of meer drinken soelaas biedt.  
 10. In de zomer is voldoende gehydrateerd zijn zeer belangrijk. Het verkleint immers de kans op een zonnesteek. Te weinig vocht in je lichaam maakt je gevoelig voor een zonnesteek, omdat je lichaam dan warmer is.  Vanzelfsprekend zal vochtinname alleen er niet voor zorgen dat je geen zonnesteek krijgt, dus voorzichtig blijven is geboden. 


Hoeveel water moeten we nu drinken?  

De gezondheidsvoordelen spreken voor zich: voldoende water drinken is heel belangrijk. Maar wat is dat nu, voldoende water drinken? Als je hoopt dat we je één antwoord kunnen geven op deze vraag, moeten we je teleurstellen. Er bestaat geen éénduidige regel, het is complex en hangt niet alleen af van de persoon zelf, maar ook van de omstandigheden waarin hij/zij zich bevindt. Als je bijvoorbeeld in een warme, vochtige omgeving op vakantie bent, heb je meer vochtinname nodig dan gewoon thuis. 

Vaak hoor je de regel van 8 glazen water per dag drinken als advies. Het is alvast goed om daarmee te starten. Een belangrijk indicator is je urine: als je te weinig drinkt, is je urine donkerder van kleur, als je anderzijds misschien teveel drinkt – wat in sommige gevallen, zoals bij schildklieraandoeningen, niet aangewezen is – lijkt je urine volledig helder te zijn. Onthoud wel dat ook andere dingen de kleur van je urine kunnen beïnvloeden, zoals bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen, etc.  

Het is belangrijk om water te drinken gedurende de volledige dag en niet op korte tijd 1 à 2 liter op te drinken. Zorg ervoor dat je altijd wat water binnen handbereik hebt, maak er een gewoonte van om op vaste tijdstippen een glas water te drinken: bij de maaltijden, dadelijk na het opstaan… stukjes fruit of kruiden toevoegen aan je water zorgt ervoor dat de eentonigheid doorbroken wordt. Ook dit kan helpen om voldoende vocht per dag binnen te krijgen. 

Probeer het maar: het zal je gezondheid enkel ten goede komen. 

Copywriter: Ria Plasschaert
Redactie: Inge Bleyweert

Meest Recente Posts

In de kijker