Apotheek Hendrickx

Keelpijn: oorzaken en 11 tips


Iedereen heeft wel eens keelpijn. Het begint meestal met een droog of kriebelig gevoel, gevolgd door hoesten en je wordt je opeens heel bewust van elke keer als je slikt. Allemaal gevolgen van de zwelling van de slijmvliezen in de keel. Blijft dit aanhouden, dan verergeren de klachten, variërend van mild tot ernstig. De één heeft last van een branderig gevoel, de ander ervaart hevige pijn in de keel en moeilijkheden met slikken. Wanneer je kampt met beginnende keelpijn, zijn er een aantal tips die de pijn verzachten maar ook zeker een aantal dingen om te mijden om erger te voorkomen. 

Oorzaken  

 • Meestal is een ontsteking van het keelslijmvlies de boosdoener. Bij keelontsteking is je keel erg rood en kunnen er witte vlekken of dik slijm verschijnen. De klieren in de hals zwellen op en zijn gevoelig. Keel- en amandelontsteking zijn meestal het gevolg van een virusinfectie (maar mogelijks ook door een bacterie). Het virus nestelt zicht in het slijmvlies van de neus en keel en veroorzaakt er een ontsteking. Dit gaat geregeld samen met een verkoudheid en hoesten. Het nemen van antibiotica heeft enkel zin bij een bacterie, op een virusinfectie hebben ze geen enkele invloed. 
 • Keelpijn (met een droge hoest) is één van de meest voorkomende symptomen van een besmetting met het coronavirus. Heb je tijdens de pandemie last van keelpijn, verkoudheid of benauwdheid? Laat voor alle zekerheid een PCR-test afnemen indien je deze symptomen doormaakt. 
 • Te hard gelachen, gezongen of geschreeuwd? Dan heb je jouw keel overbelast, met irritatie van je stembanden en slijmvliezen tot gevolg. Je stem wordt schor, je mond droog en slikken doet pijn.  
 • Roken is slecht voor je tanden, keel, luchtwegen en longen. Het droogt je slijmvliezen uit en zo geraken ze geïrriteerd. Hier merkt de roker niets van want sigaretten bevatten stoffen die deze irritaties en hoesten onderdrukken. Daarom gaat iemand vaak juist hoesten wanneer hij of zij stopt. Roken vermindert ook je weerstand. Het is dus zeker niet aan te raden om nog te roken als je een virus hebt opgelopen, misschien kan je van de gelegenheid gebruik maken om voor eens en altijd komaf te maken met die schadelijke gewoonte! 
 • Zowel een airco als een verwarming produceren droge lucht, waardoor je slijmvliezen gemakkelijk geïrriteerd geraken. Slecht gereinigde filters in airco’s zijn een broeihaard voor bacteriën en schimmels, die zich maar al te graag nestelen in jouw droge en geïrriteerde luchtwegen. In de koudere seizoenen zijn we sowieso vatbaarder voor keelpijn door de afwisseling tussen de warme binnentemperaturen en koude buitenlucht.  Daarbovenop wordt je weerstand in de koudere maanden flink op de proef gesteld, het is zeker niet overbodig om deze te ondersteunen met supplementen die jouw immuniteit een boost kunnen geven. Denk maar aan supplementen die vitamine C, vitamine D, echinacea of bèta-glucanen bevatten.  


11 Tips bij (beginnende) keelpijn

 1. Drink koud water of neem een lekker waterijsje, beiden werkend verkoelend en ontzwellend voor je keel.  
 2. Warme dranken werken verzachtend, neem daarom geregeld een kop kruidenthee of warme melk. Kamille werkt naast verzachtend ook ontsmettend. Een kopje kamillethee is daarom perfect bij (beginnende) keelpijn. 
 3. Ook gember en honing zijn heerlijk bij beginnende keelpijn, voeg ze toe aan je (kruiden)thee of warme melk. 
 4. Zuig op een (suikervrij) snoepje, dropje of keelpastille. Dit stimuleert de speekselvorming en verzacht je keel. 
 5. Gorgel met zout water. Vul een glas lauwwarm water en roer hier een theelepel zout door. Het is niet erg lekker, maar helpt wel om je keel te reinigen. 
 6. Probeer zo min mogelijk te praten, zo krijgt je keel de rust die hij nodig heeft. Ga al zeker niet schreeuwen of zingen. Helaas heeft een flinke lachbui hetzelfde effect, al is lachen nog zo gezond. Sommigen hebben de neiging om te fluisteren, maar dit is net vermoeiender voor je keel dan praten. 
 7. Vermijd irritaties door bijvoorbeeld overmatig stof of sigarettenrook. Ook koffie, zwarte thee en alcohol kunnen het slijmvlies uitdrogen en zo keelpijn uitlokken of erger maken.
 8. Heb je veel last van slijmen? Neem dan geen zuivelproducten zoals melk of yoghurt. Zuivel houdt het slijm in je keel vast waardoor je vaker moet slikken. En daar zit je nu net niet op te wachten. 
 9. Door je mond ademen bij keelpijn leidt tot meer irritatie en pijn. Natuurlijk is dit lastig als je, naast keelpijn, ook een verstopte neus hebt. In dat geval kan het helpen om boven een stoombadje te hangen of een lekker warm bad te nemen. Zo is de lucht die je inademt vochtiger en dit werkt verzachtend.
 10. Voldoende slaap is één van de belangrijkste manieren om fit te blijven en te herstellen. Tijdens je slaap herstel je en krijgt je immuunsysteem een boost. Ga dus op tijd naar bed en mik op minstens 8u slaap.
 11.  Keelspray en keeltabletten: ook dit zijn, naast een keelpastille en gorgelen met zout water, een manier om de pijn te verlichten. Er bestaan enerzijds sprays en tabletten op plantaardige basis, die een verzachtende werking gaan hebben. Anderzijds kunnen ze ook ontsmettende en/of pijnstillende bestanddelen bevatten.

Er bestaan heel wat huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die verlichting brengen bij (beginnende) keelpijn. Vermijd irritatie en overbelasting van je keel om erger te voorkomen. Wees waakzaam bij symptomen als keelpijn, droge hoest, verkoudheid en een grieperig gevoel. Laat voor alle zekerheid een coronatest afnemen om dit als oorzaak te kunnen uitsluiten.  

Heb jij nog een gouden tip bij keelpijn? Laat het ons zeker weten! 

Meest Recente Posts

In de kijker