Apotheek Hendrickx

Mantelzorg, dank voor uw dienstenSteeds meer mensen zorgen voor iemand uit de naaste omgeving die gehandicapt, langdurig ziek of (hoog)bejaard is. De officiële term hiervoor is mantelzorg. De meeste mantelzorgers hebben er niet bewust voor gekozen om een ander te gaan verzorgen, het is hen als het ware overkomen.

Wat een mantelzorger precies doet, staat niet vast. Dit kan gaan van enkele uren per week bij iemand de was doen of een maaltijd koken tot 24 uur per dag intensief iemand verzorgen!Er zijn ook mantelzorgers die hulp geven bij de persoonlijke verzorging zoals douchen, aankleden en naar het toilet gaan.

In een aantal gemeenten en OCMW’s in Vlaanderen worden mantelzorgpremies toegekend aan wie thuis een familielid verzorgt. Deze premie is een vorm van erkenning voor de mantelzorgers. Dit verschilt van gemeente tot gemeente. Vraag dit zeker na.

De hulp die u als mantelzorger geeft kan zo veel tijd, energie en aandacht kosten, dat u zelf lichamelijk en geestelijk opgebrand raakt. Als mantelzorger is het zeer belangrijk om altijd uw eigen grenzen te respecteren. Hoe beter u zorgt voor uzelf, hoe beter u voor een ander kan zorgen. Probeer dus voldoende tijd voor uzelf te maken. Niet iedereen kan het verzorgen van een ander geestelijk aan. Somigen vinden het prettig om iemand te verzorgen terwijl anderen hier absoluut geen geduld voor hebben. Bovendien krijgt u er misschien weinig waardering voor. Denken we maar aan iemand verzorgen die geestelijk achteruit gaat door bijvoorbeeld dementie.

Voor meer informatie kan u terecht op www.mantelzorg.be.

Meest Recente Posts

In de kijker